Warning: Memcache::addserver() expects parameter 2 to be long, string given in /home/httpd/vhosts/sophieonline.nl/httpdocs/libraries/joomla/cache/storage/memcache.php on line 84
Mijn interesse ligt bij het ontwerpen van letters
Sophie
Sophie Sophie


Vraag nu een
GRATIS
proefnummer aan!

Vraag nu een gratis proefnummer aan!
Missie
Soφie is een uitgave van de Stichting voor Christelijke Filosofie. Zij biedt een intellectuele uitdaging door kritisch na te denken over actuele onderwerpen, geïnspireerd door de christelijke traditie.

Redactie
ing. P. de Boer
dhr. A. Deddens
mevr. drs. E.J. van Dijk
mevr. drs. M. Doornenbal
mevr. drs. R. Ebbers-van Aalst
dr. J. Ester
drs. I.D. Haarsma
prof. dr. J. Hoogland
dhr. A. Janse
dr. ir. R.A. Jongeneel
mevr. drs. D.G. Rots
dr. P.H. Vos
dr. K. van der Zwaag
Mijn interesse ligt bij het ontwerpen van letters PDF Print Email
Written by   

Na twee jaar gewerkt te hebben als grafisch vormgever bij verschillende werkgevers, besloot Koen Douma het over een andere boeg te gooien. Nu fietst hij iedere dag door de weilanden van zijn woonadres (een boerderijtje in Leusden) naar de EH in Amersfoort.

Mijn broer, oud EH-student, heeft zijn best gedaan om mij op de EH te krijgen, maar eerst werkte dat alleen maar averechts: ik wilde het juist niet doen. Maar na twee jaar aan het werk te zijn geweest, merkte ik toch dat ik meer wilde. Er zijn ook zo veel dingen die ik nog niet ken. Ik heb altijd veel interesse in boeken gehad. Toen ik jonger was, kwam ik vaak bij een vriend thuis wiens vader docent Nederlands was. Zij hadden een heel grote boekenkast, die had iets magisch. In eerste instantie was ik vooral geïnteresseerd in de vormgeving van boeken. Mijn interesse ligt bij het ontwerpen van letters. Ik kocht boeken dan ook puur om de vorm; ter inspiratie voor mijn werk. Maar steeds vaker ging ik de boeken lezen en zo raakte ik meer en meer geïnteresseerd in de inhoud. Ik lees eigenlijk van alles: zowel fictie als non-fictie, maar ik vond het boek Dichtertje van Nescio echt geweldig. Als ik bijvoorbeeld in de krant een recensie lees en het boek lijkt me interessant, dan schrijf ik de titel op een lijstje. Een mooi boek, maar ook een goede film of muziek maakt me productief. Ik wil dan ook graag zoiets moois creëren, daar krijg ik energie van.

Ik ben geïnteresseerd in filosofie, kunst en taal, dus ik denk dat ik een studie in die richting wil doen, maar het ligt eigenlijk nog helemaal open. Ik hoop dat het EH-basisjaar mij helpt een beter beeld te krijgen van mijn zwakke en sterke kanten, zodat ik straks een goede studiekeuze kan maken. Het is moeilijk om nu al zelf te zeggen welke invloed de EH tot nu toe op mij gehad heeft, maar dat geeft niet. Het zou denk ik verlammend werken als ik dat nu al zou zien. Als ik bijvoorbeeld zie dat ik nog helemaal niet veranderd ben, dan heeft het misschien wel geen zin. Waarom dan nog doorgaan? Ik heb dan ook niet een specifiek doel dat ik hier wil bereiken, ik zie het meer als een onderdeel van een continu leerproces: een bewustwording van wat ik al kan en waaraan ik moet werken.

Ik kan me geen leven voorstellen zonder God, Hij is er altijd. Het geloof is een fundament onder mijn denken en heeft in die zin ook invloed op mijn keuzes. God geeft mij kansen, bijvoorbeeld een baan of dit EH-basisjaar. Het is mijn verantwoordelijkheid om daar op een goede manier mee om te gaan. Toch ben ik wel kritisch; sommige christenen hebben een bepaalde arrogantie over zich: ,,Wij hebben de waarheid.’’ De wereld is nooit wit of zwart en mensen kunnen veel van elkaar leren, mensen zouden elkaar niet zo snel moeten veroordelen.

 
Sophie