Warning: Memcache::addserver() expects parameter 2 to be long, string given in /home/httpd/vhosts/sophieonline.nl/httpdocs/libraries/joomla/cache/storage/memcache.php on line 84
Een geheim
Sophie
Sophie Sophie


Vraag nu een
GRATIS
proefnummer aan!

Vraag nu een gratis proefnummer aan!
Missie
Soφie is een uitgave van de Stichting voor Christelijke Filosofie. Zij biedt een intellectuele uitdaging door kritisch na te denken over actuele onderwerpen, geïnspireerd door de christelijke traditie.

Redactie
ing. P. de Boer
dhr. A. Deddens
mevr. drs. E.J. van Dijk
mevr. drs. M. Doornenbal
mevr. drs. R. Ebbers-van Aalst
dr. J. Ester
drs. I.D. Haarsma
prof. dr. J. Hoogland
dhr. A. Janse
dr. ir. R.A. Jongeneel
mevr. drs. D.G. Rots
dr. P.H. Vos
dr. K. van der Zwaag
Een geheim PDF Print Email
Written by   

Dat Sinterklaas niet bestaat, is voor mijn zesjarige kleindochter een geheim, dat zij voor haar klasgenootjes zorgvuldig bewaakt tegen ontdekking.

Die verdedigingslinie hou je nooit. Maar Vonne van der Meer heeft een verhaal geschreven, Het zingen, het water, de peen, waarin een moeder het surrealistische beeld schetst van haar zoon Tom, die nooit is opgehouden in Sinterklaas te geloven. Op z’n negentiende jaar breekt zijn relatie met een meisje op dit kleine probleem – en op de achtergrond laat de schrijfster doorklinken hoe de relatie tussen z’n ouders óók stukgaat, door een geheim waarmee ze geen raad weten.

Sinterklaas, de Paashaas en de Kerstman zijn rare geheimen, spelletjes die wij behendig spelen. Met onszelf, óók zo’n raar geheim, weten we niet goed om te gaan. De mens is een geheim dat moet worden ontraadseld, zei Dostojevski, en als je je hele leven daaraan besteedt: zeg niet dat het tijdverspilling was; ik bestudeer dit geheim omdat ik een mens wil zijn.

Paulus’ brieven aan de Efeziërs en de Kolossenzen vertellen ons dat Christus een geheim is, een mysterie, Grieks musterion. Een prachtig, rijk geheim, dat ons met een diepe vreugde vervult. In het laatste bijbelboek wordt evenwel gesproken over een spanningsvol geheim: ‘Op het moment dat de zevende engel zijn bazuin zal laten klinken, zal Gods geheim werkelijkheid worden, zoals hij zijn dienaren, de profeten, heeft beloofd’ (Openb. 10).

Ik ga straks slapen, want het is al laat als ik deze column schrijf, en vandaag is de deadline. Ik hoop morgenochtend weer wakker te worden, en wat komt er die dag dan? En de dag daarop, en de komende week? De hele toekomst, is dat niet één groot mysterie? Is het nú al niet een geweldig geheimenis? Maar het nu is niet, het beweegt constant, het komt op ons af met een miljard nanoseconden per seconde. Het is een geheim waarmee wij geen raad weten. Ergens hebben we wel het besef dat de mens de sleutel is tot dit geheim. Of, nog een stap dichterbij, dat Jezus dit mysterie zelf is.

Intussen roeien wij met de riemen die we hebben tegen de stroom van het toeval in. Gelovend, want zonder geloof vaart niemand wel.

‘Als de ervaring van wetenschap iets leert, is het dit: dat de wereld zeer vreemd en verrassend is. De vele revoluties in de wetenschap hebben dat zeker aangetoond’, zei John Polkinghorne. Ik besluit met een citaat van een profeet die zelfs in zijn vaderland niet geëerd is, Johan Cruijff: Toeval is logisch.

 
Sophie