Warning: Memcache::addserver() expects parameter 2 to be long, string given in /home/httpd/vhosts/sophieonline.nl/httpdocs/libraries/joomla/cache/storage/memcache.php on line 84
‘Geen gevaar voor de volksgezondheid…’
Sophie
Sophie Sophie


Vraag nu een
GRATIS
proefnummer aan!

Vraag nu een gratis proefnummer aan!
Missie
Soφie is een uitgave van de Stichting voor Christelijke Filosofie. Zij biedt een intellectuele uitdaging door kritisch na te denken over actuele onderwerpen, geïnspireerd door de christelijke traditie.

Redactie
ing. P. de Boer
dhr. A. Deddens
mevr. drs. E.J. van Dijk
mevr. drs. M. Doornenbal
mevr. drs. R. Ebbers-van Aalst
dr. J. Ester
drs. I.D. Haarsma
prof. dr. J. Hoogland
dhr. A. Janse
dr. ir. R.A. Jongeneel
mevr. drs. D.G. Rots
dr. P.H. Vos
dr. K. van der Zwaag
‘Geen gevaar voor de volksgezondheid…’ PDF Print Email
Written by   

‘Gaat u maar lekker slapen, er wordt door de overheid over uw gezondheid gewaakt.’ Dat is het Colijn-gevoel dat mij regelmatig bekruipt bij de zoveelste grote brand die in ons land uitbreekt. (Sinds het jaar 2000 zijn er in Nederland ruim duizend grote branden geweest met een schade van meer dan een miljoen euro.) Bij elke brand is een enorme hoeveelheid gevaarlijke stoffen vrijgekomen, maar die vormt volgens de brandweer nooit een gevaar voor de volksgezondheid. Toch wordt via de radio regelmatig aan de mensen in de omgeving het advies gegeven om ramen en deuren te sluiten. Dat lijkt tegenstrijdig. Je zou verwachten dat als het niet schadelijk is, je gewoon lekker alle ramen en deuren open kunt zetten. Of bedoelen ze misschien dat je op moet letten voor insluipers als je zelf naar de brand gaat kijken?

Bij een brand komen per definitie gevaarlijke stoffen vrij. Maar doordat die stoffen hoog de lucht in gaan, worden ze verdund tot een zodanig lage concentratie dat ze geen gevaar meer opleveren voor de volksgezondheid. Wat natuurlijk niet het geval is voor de ramptoeristen die er met hun neus bovenop gaan staan. Zij ademen wel degelijk extra gevaarlijke stoffen in, net als de hulpverleners. Daar zijn ze in New York pijnlijk achter gekomen. Na het instorten van het WTC is er in de berichtgeving door de overheid bewust achtergehouden dat er enorme hoeveelheden asbest en andere zeer schadelijke stoffen zijn vrijgekomen. Hierdoor hebben vele hulpverleners, zoals politieagenten en verpleegkundigen, geen adembescherming gedragen. Enkele tientallen van hen zijn inmiddels aan de gevolgen hiervan overleden. Ook kampen velen van hen met ademhalingsproblemen en andere klachten. Waarom heeft de Amerikaanse overheid mensen niet gewaarschuwd? Haar reactie was dat zij ‘geen extra paniek wilde veroorzaken naast de reeds algehele paniek die was ontstaan’. Nou, dat is een fijne geruststelling. Ik zou met zo’n overheid niet lekker kunnen slapen.

 
Sophie