Warning: Memcache::addserver() expects parameter 2 to be long, string given in /home/httpd/vhosts/sophieonline.nl/httpdocs/libraries/joomla/cache/storage/memcache.php on line 84
Non-fictie
Sophie
Sophie Sophie


Vraag nu een
GRATIS
proefnummer aan!

Vraag nu een gratis proefnummer aan!
Missie
Soφie is een uitgave van de Stichting voor Christelijke Filosofie. Zij biedt een intellectuele uitdaging door kritisch na te denken over actuele onderwerpen, geïnspireerd door de christelijke traditie.

Redactie
ing. P. de Boer
dhr. A. Deddens
mevr. drs. E.J. van Dijk
mevr. drs. M. Doornenbal
mevr. drs. R. Ebbers-van Aalst
dr. J. Ester
drs. I.D. Haarsma
prof. dr. J. Hoogland
dhr. A. Janse
dr. ir. R.A. Jongeneel
mevr. drs. D.G. Rots
dr. P.H. Vos
dr. K. van der Zwaag
Non-fictie PDF Print Email
Written by   

De afgelopen weken hoorde ik een paar mensen zeggen dat ze veel lazen en dat hun leesgedrag zich beperkte tot non-fictie. Ik wist niet wat ik hoorde en enigszins verbijsterd wist ik mezelf geen houding te geven. Wat is gepast in zo’n situatie: medelijden, verdriet, hoongelach?

Ik vrees echter dat de bekentenis van deze mensen niet op zichzelf staat. Vermoedelijk leeft bij een groot deel van de bevolking het idee dat non-fictie belangrijker of veelzeggender is dan fictie. Voor calvinistjes zal wellicht de angst voor onnutte tijdbesteding meespelen.

Wie echter even nadenkt, weet dat non-fictie per definitie inferieur is, het unterbuch ten opzichte van fictie, het überbuch. Alleen de naam al: ‘non-fictie’; het betekent dat de norm fictie is en alle andere varianten slechts slappe aftreksels zijn. Neem bijvoorbeeld non-profit, non-verbaal, non-actief, non-food en non-proliferatie: allemaal liflafjes ten opzichte van hun tegenpool.

Als je iets te vertellen hebt, ga je een verhaal vertellen; fictie dus. Wie niets te vertellen heeft, maar wel zijn of haar kennis wil etaleren, schrijft non-fictie. Het is wijsheid versus kennis. Niet voor niets is iemand die non-fictie schrijft een publicist of hoogstens een auteur; alleen iemand die goede non-fictie schrijft, mag de eretitel ‘schrijver’ dragen.

Maar het belangrijkste argument voor het überbuch is dat – laten we eerlijk zijn – er amper non-fictieboeken zijn die een grote invloed hebben gehad op deze wereld, terwijl de impact van fictie zeer groot is. Denk maar aan De negerhut van oom Tom, Max Havelaar of 1984. En wie is er nu vormender geweest voor een hele generatie Nederlanders: Annie M.G. Schmidt en Mulisch of Swaab en Spinoza?

De ware wijze leest geen Plato, maar Pluk.

 
Sophie