Warning: Memcache::addserver() expects parameter 2 to be long, string given in /home/httpd/vhosts/sophieonline.nl/httpdocs/libraries/joomla/cache/storage/memcache.php on line 84
Arkzoekers en moslimcreationisten
Sophie
Sophie Sophie


Vraag nu een
GRATIS
proefnummer aan!

Vraag nu een gratis proefnummer aan!
Missie
Soφie is een uitgave van de Stichting voor Christelijke Filosofie. Zij biedt een intellectuele uitdaging door kritisch na te denken over actuele onderwerpen, geïnspireerd door de christelijke traditie.

Redactie
ing. P. de Boer
dhr. A. Deddens
mevr. drs. E.J. van Dijk
mevr. drs. M. Doornenbal
mevr. drs. R. Ebbers-van Aalst
dr. J. Ester
drs. I.D. Haarsma
prof. dr. J. Hoogland
dhr. A. Janse
dr. ir. R.A. Jongeneel
mevr. drs. D.G. Rots
dr. P.H. Vos
dr. K. van der Zwaag
Arkzoekers en moslimcreationisten PDF Print Email
Written by   

In de jaren zeventig van de twintigste eeuw werden de schaapherders in het dunbevolkte oosten van Turkije regelmatig opgeschrikt door groepen evangelische christenen uit Amerika. Het was de tijd waarin creationisten steeds vaker expedities op touw zetten naar de berg Ararat. De vondst van restanten van de ark van Noach, die op de top van de berg konden liggen, zou een sterke troef zijn in hun strijd tegen het goddeloze evolutionisme.

Het creationisme – de overtuiging dat de aarde zo’n zesduizend jaar oud is, en de zondvloed verantwoordelijk voor de aardlagen en fossielen – was in deze periode in Amerika sterk in opkomst. Henry Morris en John Whitcomb schreven in 1961 het boek The Genesis Flood en Morris richtte het Institute for Creation Research op. Zijn zoon John Morris leidde maar liefst dertien expedities op de flanken van de Ararat.

In de moslimwereld werd het creationisme toen nog gezien als een ‘Amerikaans’ fenomeen. De Koran geeft minder aanleiding om een jonge-aardechronologie op te stellen dan de Bijbel. Inmiddels is de aanhang in de moslimwereld echter enorm gegroeid en de invloed van de anti-evolutiebeweging minstens zo sterk als in de VS.

De actiefste moslimcreationist is de immer in onberispelijk wit geklede Turk Harun Yahya. Vanuit zijn hoofdkantoor in Istanboel verspreidt een team van schrijvers, televisiemakers en pr-mensen boeken, folders en filmmateriaal. In Europa en de Verenigde Staten werd Yahya vooral bekend door zijn vuistdikke Atlas of Creation, die in 2006 werd toegestuurd aan scholen en universiteiten. Recent was, als aankondiging voor een conferentie, op Rotterdamse trams zijn beeltenis te zien met de tekst: ‘De moderne wetenschap bewijst dat God bestaat’. Veel moslimjongeren in Europa halen argumenten tegen de evolutietheorie van Yahya’s website. Deze ideeën zijn op hun beurt echter grotendeels overgeschreven uit Amerikaanse creationistische literatuur.

Ironisch genoeg heeft de moslimwereld, die sinds de jaren zeventig steeds meer antiwesters is geworden, het creationisme volledig overgenomen van Amerikaanse evangelische christenen. Harun Yahya zegt ‘de weg van Allah’ te gaan. In feite treedt hij echter in de voetsporen van de eerste evangelische arkzoekers op de flanken van de Ararat.

 
Sophie