Warning: Memcache::addserver() expects parameter 2 to be long, string given in /home/httpd/vhosts/sophieonline.nl/httpdocs/libraries/joomla/cache/storage/memcache.php on line 84
Erdoorheen
Sophie
Sophie Sophie


Vraag nu een
GRATIS
proefnummer aan!

Vraag nu een gratis proefnummer aan!
Missie
Soφie is een uitgave van de Stichting voor Christelijke Filosofie. Zij biedt een intellectuele uitdaging door kritisch na te denken over actuele onderwerpen, geïnspireerd door de christelijke traditie.

Redactie
ing. P. de Boer
dhr. A. Deddens
mevr. drs. E.J. van Dijk
mevr. drs. M. Doornenbal
mevr. drs. R. Ebbers-van Aalst
dr. J. Ester
drs. I.D. Haarsma
prof. dr. J. Hoogland
dhr. A. Janse
dr. ir. R.A. Jongeneel
mevr. drs. D.G. Rots
dr. P.H. Vos
dr. K. van der Zwaag
Erdoorheen PDF Print Email
Written by   

Om angst te overwinnen moet je erdoorheen. Dat zegt Kierkegaard in dit nummer. Twintig jaar geleden ging ik naar Australië. Het was nog vóór Bergkamp, dus vliegangst was toen geen erkende aandoening. Vanaf vliegveld Heathrow tuurde ik 16.000 km. lang uit het raam naar het popnagellandschap van de linkervleugel van een toestel van British Airways. Terwijl alle passagiers sliepen, waakte ik over de aanhechting van de motoren, waarvoor ik door de recente Bijlmerramp een overmatige belangstelling had. Ik werd gesteund door een steward, die blij was dat zijn dienstbaarheid niet zonder object bleef. In het donker was weinig te zien, en door de vele Drambuie werd het zicht er niet beter op, maar ik verbeeldde mij toch dat ik door wakker te blijven bijdroeg aan een behouden vaart. Boven de Indische Oceaan hoorde ik iets verdachts en voelde ik een schok, waarop echter geen overlevingsinstructies volgden van de piloot. In Singapore bleek dat ik mij niet had vergist. Een motor had het begeven. We zetten onze vlucht voort met een toestel van Garuda. Dat bleek de manier om erdoorheen te gaan. Het was een dertig jaar oud afdankertje van de KLM. Een orkest van metaalmoeheid. Rammelende stoelen, klaptafeltjes en bagagerekken. Alsof je in een vliegende glasbak zat.

Overmoedig geworden beklom ik in Australië de hoogste klimboom ter wereld (65 meter). De onneembare eucalyptus stond aan de rand van een oerbos. De takken begonnen pas bij 25 meter. Om klimmers aan te moedigen, was tot aan die hoogte een ‘wenteltrap’ van ijzeren pinnen in de stam geslagen. Uit balorigheid begon ik te klauteren. Ik had thuis net de boeiranden geschilderd, dus wat kon mij gebeuren? Na een korte klim keek ik naar beneden. Mijn lief had de proporties van een popnagel. De kracht week terstond uit mijn knieën en mijn handen verloren hun grip. Uit reactie keek ik omhoog. Paradoxaal genoeg verdwijnt hoogtevrees als je naar boven kijkt. Mijn handen droogden weer op en ik begon fanatiek te klimmen. ‘Alles beter dan naar beneden,’ dacht ik, ‘straks zien we wel verder. Bovenin ga ik in hongerstaking voor een goed doel, of wat ook – ze regelen maar een helikopter.’ Aangekomen in de kruin, wachtte mij de beloning: ‘Gefeliciteerd. U kunt uw medaille afhalen bij de VVV in Pemberton.’ Nadat ik enige tijd vergeefs had geprobeerd om mijn noodlot als een prestatie te beschouwen, begon ik zonder bepaalde strategie aan mijn ‘ondergang’, met het gezicht naar boven. Ik werd al snel afgeleid door een aanzwellend geluid. Een bus met Japanners was onder aan de boom gestopt. Binnen een mum van tijd werd ik links en rechts gepasseerd. Terwijl ik mij als een boomklever aan de stam hechtte, kropen de Japanners met schoudertassen, fototoestellen en al over mij heen terwijl ze mij lachend begroetten als een specht: ‘tsoing-tsoing-tsoing’. Ik wachtte tot de invasie voorbij was en volbracht de afdaling, totaal afgeleid van mijn hoogtevrees.

,,Het was geen gezicht!’’ zei mijn lief. ,,Wat was geen gezicht?’’ vroeg ik. ,,Nou, jij!’’ Als ze had gezegd: ,,Nou, die Japanners!’’ was ik gerustgesteld. Maar nu blijft er een raadsel tot op de huidige dag. Heb ik die Japanners verzonnen om mijn angst te overwinnen of waren ze er echt?

Dit nummer gaat over angst. Niks meer aan te doen. U moet erdoorheen.

 
Sophie